4/09/2015

Poliittisista riskeistä sijoittamisessa


Kursseja heiluttavia poliittisia tapahtumia

  • 17. huhtikuuta / Kreikan esitettävä realistisempi uudistusohjelma tähän päivään mennessä
  • 24. huhtikuuta / euroryhmän kokoontuu muun muassa arvioimaan Kreikan uudistusohjelmaa.
  • 7. toukokuuta / UK eduskuntavaalit, sijoittajan näkökulmasta mielenkiintoinen kun Cameron luvannut voittaessaan järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä.
  • heinäkuu / Kreikan 6 mrd laina erääntyy maksettavaksi
  • 20. joulukuuta / Espanjan eduskuntavaalit, vasemmistopopulistinen & anti-kapitalistinen Podemos puolue mielipidemittauksissa suurimpia puolueita nousevalla trendillä.

Kreikka

Vastikään esitetty ohjelma, jota euroryhmä ei pitänyt realistisena sisälsi työmarkkinauudistuksia, veronkierron ja petosten estämistä, rikkaiden verottamista ja julkisen omaisuuden yksityistämistä. Kreikan laadittava uusi esitys kuuden päivän kuluessa.

Aiemmin saavutettu väliaikainen sopu ja siirretty deadline otettiin markkinoilla hyvin vastaan, kun ongelma saatiin siirrettyä tulevaisuuteen. Miten käy kun tulevaisuus koittaa?

Mielestäni konsensus ottaa suhteellisen hyvin tulevat petymykset huomioon, mutta kun Kreikasta on kyse, niin eiköhän tuolta jonkun sortin negatiivinen yllätys ilmaannu.

Britannia eduskuntavaalit

Britanniaan sijoittaneiden näkökulmasta volatiliteetti lisääntyy vaalituloksesta huolimatta. Konservatiivit & EU-kansanäänestys / Työväenpuolue & vasemmistolaiset linjaukset, jotka ei hyväksi finanssisektorille. Välitön vaikutus Lontoon FTSE :n ulkopuolella minimaalinen, sijoittajalle mielenkiintoinen, jos konservatiivit ottavat vahvan vaalivoiton.
Institutionalinvestor.com katsaus Brtiannian poliittiseen tilanteeseen


Espanja eduskuntavaalit

Podemos-puolue (Anti-kapitalistinen & vasemmistopopulistinen) ratsastaa Kreikan ja Syrizan vanavedessä samoilla teemoilla, eli euroryhmältä saatujen lainojen ehtojen keventämisellä, perustulo, kotimaisten tuotteiden suojeleminen tulleilla, yritysten verosuunnittelun estäminen.

Jos trendinomainen kasvu jatkuu, kysymys kuuluu, milloin epäsuotuisaa vaalitulosta aletaan hinnoittelemaan markkinoilla.
"Italian ja Espanjan valtionlainojen korot laskivat usealla korkopisteellä. Italian kymmenen vuoden joukkovelkakirjalainan korko laski kuusi korkopistettä 1,236 prosenttiin ja Espanjan vastaava 4,6 korkopistettä 1,167 prosenttiin.(KL 7.4)"
Espanjan valtionlainan koron voisi olettaa nousevan tasaisesti, mikäli mielipidemittaukset ovat Podemosille suotuisia. Eteläisten maiden valtionlainojen korot tällä hetkellä ilmeisesti historiallisen alhaalla, johtuen keskuspankkien rahapolitiikasta.

Vaikutukset omaan kaupankäyntiin

Yllä mainituista ilkeimmältä vaikuttaa Espanjan poliittinen tilanne. Osakkeiden omistaminen suurella painolla Podemoksen voittaessa vaalit ei ole miellyttävä tilanne.

Vaaleihin on tosin vielä reilusti aikaa, mutta jos elo-syyskuussa mielipidemittausten tulokset näyttää uhkaavilta, pitää harkita syksyllä irtoavan opintolainaerän sijoittamista heti osakkeisiin uudestaan.

Euron luulisi myös pienesti korreloivan negatiivisen vaalituloksen / sen uhan kanssa, joten opintolainaerän vaihtaminen toiseen valuuttaan voisi olla myös mielenkiintoinen ratkaisu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti