7/03/2016

Betsson - Johdon Kurssimanipulointi?

Porsche in Italy

Tapaus Betsson ja johdon kannustimet.

Uhkapeliyhtiö Betsonissa olen ollut omistajana nyt jo reilut kolme vuotta. Ensimmäisen osake-erän ostin toukokuussa 2013 @ 52.9 SEK, koska pidin yhtiön liiketoimintaa helposti ymmärrettävänä. Yhtiön kurssikehitys oli pitkään erittäin suotuisaa ja omistajataipaleeni kurssihuiput saavutettiin viime jouluna osakkeen ylittäessä 150 SEK tason.

Joulusta alkoikin sitten tasainen alamäki Betssonin kurssin kohdalla ja keväällä 12. toukokuuta pidetyn yhtiökokouksen aikaan kurssi pyöri 108 SEK tietämillä.

Nyt alkuviikosta yhtiön pörssikurssi kärsi ensin Brexitin aiheuttamasta myllerryksestä ja heti seuraavaksi yhtiö julkaisi ennakkotietoja (lue: negatiivinen tulosvaroitus) Q2-tuloksestaan - aiheuttaen ensin kurssin romahtamisen tiistaina 26% :lla ja keskiviikkona vielä perään 3,33% tiputusta. Torstaina kurssi korjasi ylös noin 5% päätyen tasolle 70,1 SEK

Kirjoitin alkuviikosta tankanneeni lisää Betssonia @ 71.65 SEK, yhteenä laitoin noin 1500€ kiinni yritykseen.

Sitten tapahtui se perinteinen, että rupesin vasta sijoituksen tekemisen jälkeen tutkimaan tarkemmin saatavilla olevia raportteja ja pohtimaan, että millä tasolla voisin tarvittaessa iskeä vielä kolmannen laukauksen kiinni Betssonin osakkeeseen.

Yleensä kiinnitän sijoituksia tehdessäni huomiota toimivan johdon omistuksiin johtamissaan yrityksissä -> vältän sijoittamista yrityksiin, jossa toimivalla johdolla ei ole juurikaan oman yrityksensä lappuja (Case Rapala).

Betssonista muistin tarkastaneeni kauan sitten, että avainhenkilöillä on tarpeellinen määrä omistusta yrityksessä. Palasin tänään kuitenkin takaisin yrityksen sijoittajasivuille ja huomasin, että toimivalle johdolle on yhtäkkiä ilmestynyt uusia osake-optioita.

Kurssiromahduksen syy valkenee?

Sijoittajaurani aikana (lyhyen sellaisen) olen huomannut, että toimivan johdon palkitseminen optioilla on aiheuttanut spekulatiivisia liikkeitä ja raportteja, jotka ovat keskittyneet joko option kohde-etuuden merkintähinnan määrittelyjakson tai lunastusjakson ympärille. Ennen blogin aloittamista hyödynsin tätä UPM :n kohdalla, johon sijoittamalla tein hyvä rahat (+100% tuotto)

Tarkastellaan tarkemmin Betssonin operatiiviselle johdolle myönnettyä optio-ohjelmaa, joka siis hyväksyttiin yhtiökokouksessa 12. toukokuuta 2016. (Tiedote täällä)

"The AGM resolved to establish an incentive programme under which the Company invites senior executives and other key employees to purchase transferable warrants (call options) in the Company. The number of warrants to be issued under the programme shall not exceed 200,000"  
 Okei - eli ensimmäinen kannustinohjelma koostuu warranteista, joita laskettiin enintään liikkeelle 200 000 kappaletta ja jotka allokoidaan avainhenkilöille. Yksi warrantti oikeuttaa ostamaan yhden osakkeen (määrättynä aikana ja määrätyllä hinnalla) Mainintaa warrantin hinnasta ei löydy tiedotteesta.
"The Board of Directors proposes that the AGM resolves to establish an incentive programme (the "Plan") for executives and other key employees... ... The Plan is proposed to be offered to a total maximum of 95 senior executives and other key employees who are employed abroad or in Sweden. The Plan comprises a maximum of 1,300,000 stock options"
 Toinen kannustinohjelma näyttää koostuvan osakeoptioista, jossa yksi optio oikeuttaa lunastamaan yhden osakkeen (määrättynä aikana ja määrätyllä hinnalla). Ohjelmaan osallistuminen vaatii Betssonin osakkeiden omistamista. Tiedotteesta en löydä mainintaa siitä, kuinka moneen optioon yhden osakkeen omistaminen oikeuttaa.

Seuraavaksi paras kohta - näiden osakkeiden merkintähinnan määrittely:





"...each warrant entitles the holder to purchase one Class B share in the Company at an exercise price equal to 130 per cent of the average market price of the Company's Class B share on Nasdaq Stockholm during the period from 24 June 2016 until 30 June 2016." 
"..each stock option entitles the employee to acquire one Class B share in the Company at an exercise price equal to 130 percent of the average closing price of the Company's Class B shares listed on Nasdaq Stockholm from and including 24 June 2016 to 30 June 2016. "

Kannustinjärjestelmän alaisten osakkeiden merkintähinta määräytyi menneen viikon kurssikeskiarvon perusteella. Mitä alhaisempi kurssi oli viikon aikana, sitä parempi se on toimivalle johdolle ja sitä palkitsevammaksi kannustinjärjestelmä muodostuu.

Kiinnostavaksi tämä Betssonin palkkiojärjestelmä muuttuu siinä kohtaa, kun toimiva johto ei nähtävästi tyytynyt Brexitin aiheuttamaan kurssilaskuun - vaan päätti julkaista negatiivisen tulosvaroituksen samalla viikolla, jolla lasketaan kurssikeskiarvosta heidän pitkäaikaisen kannustinjärjestelmänsä alaisten osakkeiden merkintähinta. Kurssireaktio tulosvaroitukseen oli välitön -26% ja seuraavana päivänä -3.3%.

Betssonin osake laski yhteensä viikon aikana yli 32% - tämä siis osake-optioiden merkintähinnan määrittelevällä jaksolla!


Betssonin kurssikehitys; Ylhäällä YTD, alhaalla kesäkuu


Tulosvaroitus tulee antaa välittömästi yhtiön kohdattua merkityksellisiä negatiivisia tapahtumia liiketoiminnassaan, jotka poikkeavat huomattavasti annetusta ohjeistuksesta.

Ilmeisesti havainto tehtiin firmassa juuri tällä viikolla. Ei paria viikkoa aiemmin saatikka viikkoa myöhemmin, jolloin kannustinten rahastuspotentiaali olisi ruhtinaallisesti heikompi..

Tällä viikolla annettu tulosvaroitus asettaa mielestäni kyseiseen valoon Q1 annetun ohjeistuksen: Pidettiinkö se tarkoituksella turhan optimistisena, jotta saataisiin ajoitettua halutulle viikolle kurssin kyykkääminen?

Rahastus

Toimivalla johdolla on mahdollisuus ostaa osakkeita tämän periodin kurssikeskiarvoista määriteltyyn hintaan, johon lisätään vielä 30%. Kannustimensa johto voi rahastaa vasta noin kolmen vuoden kuluttua: "..Period from 23 July 2019 until 16 August 2019"

Jos satut vielä miettimään, että miksi johto manipuloisi kurssia, selvennetään asiaa katsomalla toimitusjohtajan kannustinjärjestelmää. Alla oleva taulukko on laskettu CEO :n omistamien 330 000 option perusteella (klikkaa kuva isommaksi)

Taulokossa on kaksi Skenaariota: 
Negari = nykytilanne & Ei Negaria = ilman negarin aiheuttamaa laskua.
Future Levels = teoreettisia kurssitasoja kolmen vuoden kuluttua 

Huomataan, että jos kurssi on kolmen vuoden kuluttua siinä, missä se oli nyt talvella (150 SEK) tarkoittaa tämä Betssonin CEO :n kannustinten olevan arvoltaan noin 1.85 miljoonaa euroa.
Ilman negarin aiheuttamaa laskua kannustinten arvo olisi reilut miljoonaa euroa vähemmän, yhteensä noin 820 000€.

Toimitusjohtajalla on luonnollisesti yrityksessä isoin kannustinohjelma, mutta on hyvä myös pitää mielessä että jopa 95 yhtiön johtajaa kuuluu kannustinjärjestelmän piiriin ja näin ollen hyötyi huomattavasti negatiivisen tulosvaroituksen ajoituksesta.

*Oletus: Koska osakkeita ei noteerata viikonloppuna tai pyhinä, jätin nämä päivät pois keskiarvosta, jolloin keskiarvo muodostui 4 päivän noteerauksista. **En löytänyt mainintaa share-optioiden ostohinnasta, joten jätetään se tässä huomioimatta


Yllä oleva kirjoitus on oma mielipiteeni ja täyttä spekulointia yrityksen johdon toimista, joka pohjautuu yhtiökokouksesta julkaistuun tiedotteeseen ja sijoittajasivuilta löytyvään johdon omistukseen.

Jokainen voi itse funtsia ja tehdä johtopätökset siitä, miksi negari ajoittui tälle viikolle - se, olisiko koko negarin voinut välttää realistisemmalla ohjeistuksella (oliko jo Q1 tiedossa..) on taas toinen asia erikseen.

Kannustinjärjestelmän ajoitus ja rakenne - on aika höveliä, että option etuuden merkintähinta määräytyy vain 4 kesäpäivän perusteella. Jos yllä oleva laskelma pitää paikkaansa, niin yhtiön hallitus on luonut aika kyseenalaisen rahastusmekanismin toimivalle johdolle.

Hämärää? Kyllä. Epäeettistä? Maybe. Kuka kärsii? Lyhyellä horisontilla Betssoniin sijoittaneet.

Tulevaisuus osakkeenomistajan kannalta? Kolmen vuoden päästä, kun kannustimia pystytään rahastamaan, voidaan me piensijoittajat olla varmoja siitä, että toimiva johto on tehnyt kaikkensa maksimoidakseen osakekurssin tuolle ajanjaksolle. Tuloksen järjestelyä. Investointeja lyhyellä tähtäimellä tulevaisuuden kustannuksella. Kolmen vuoden kuluttua voi olla piensijoittajan kannalta oivallinen hetki irroittaa itsensä Betssonin osakkeista.

Yhteenveto

Uskon alkuviikosta annetun tulosvaroituksen olleen kyseenalaisen ylivarovainen, jolla saatettiin hakea isoa lovea kurssiin isompien palkkatilien toivossa.

Optiot on mahdollista lunastaa kolmen vuoden päästä - toimiva johto tekee kaikkensa maksimoidakseen osakkeen arvon tuona ajankohtana, eikä sillä ole intressiä pitää kurssia enää tämän viikon jälkeen alhaalla. Kurssi on mielestäni ottanut turhan paljon osumaa ja näen tässä kohtaa Betssonissa hyvän ostopaikan.

That being said - kasvatin torstaina omistustani Betssonissa ostamalla reilulla kahdella tonnilla @ SEK 67.1 lisää yhtiön osakkeita, nostaen yrityksen huomattavalla marginaalilla salkkuni suurimmaksi yhtiöksi. Heinäkuussa julkaistavan Q2-tuloksen jälkeen ollaan sitten hieman viisaampia päätöksen oivallisuudesta, kun voidaan tarkemmin pureutua tulosvaroituksen tekijöihin.
Betssonia ostettu torstaina aamulla 339 kappaletta
Sijoitukseen käytin hiljattain nostamaani superluottoa, mikä nostaa salkkuni vivutusastetta huomattavasti ja kasvattaa riskejä. Tosin nuorena opiskelijana näitä harkittuja riskejä pystyy ottamaan ja sietämään, kun kyseessä olevat summat ei vielä pyöri pilvissä.

Vallitsevassa markkinatilanteessa en odota Betssonin osakekurssin korjaavan hirveän nopeasti ylöspäin - katseet on lähinnä Q3, jossa nähdään miten suuret urheilutapahtumat ovat ajaneet uusia asiakkaita yritykselle ja miten markkinoiden sulkeminen ja kulujen karsinta on edistynyt.

Jos satut omistamaan Betssonia, niin iskethän alla olevalle RT - kannettaan oma kortemme kekoon kurssin nostamiseks ;)

8 kommenttia:

  1. No huhhu, kannattaako tollaseen firmaan muka satsata lisää paukkuja, jos johtoa näyttää kiinnostavan vain oma tilipussi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin no, ainakin seuraavat kolme vuotta mulla ja johdolla on yhteiset intressit :)

      Poista
  2. Näyttäisi vähän että uhkapelimiehillä on peliliikkeet hallussa :D

    Mutta niin, hyvin analysoitu ja saattaapa hyvin ollakin tarkoituksenmukaisesti ajoitettu tuo negari. Itselläni ei kyllä riitä hermot Betssonin kaltaisiin yrityksiin sijoittamiseen, mutta voi olla ihan hyvä sijoitus silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tulee lyötyä vetoa Betssonin kautta ja aikoinaan tullut lätkittyä korttia, niin ehkä tulee katottu yritystä vähän eri vinkkelistä :)

      Poista
  3. Huikea huomio. Sen verran kyyninen olen, että varmasti vihjaamallasi näkökulmalla on todennäköisyydet puolellaan. Itse ajattelin myös laittaa yhden tai kaksi kymppiä yhtiöön kiinni. Uhkapeli kannattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä tää vähän ylikertoimelta vaikuttaa! :P

      Poista
  4. Omassa pelisalkussani B on ollut paras lappu. Ehkä otan lisääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talon puolesta kannattaa aina betsata, vai miten se meni :P

      Poista