1/17/2015

Opintolainasalkun sijoitusstrategia - Sijoitusblogi

Road to Financial succes
   Opintolaina. Opintolainan nostaminen sijoitusmielessä tuli ajankohtaiseksi viime syksynä, aloittaessani kauppatieteen opinnot yliopistossa. Alhainen korkotaso houkutteli tutustumaan opintolainaan, mutta varsinaiseen nostopäätökseen vaikutti eniten opintolainahyvitys. Opintolainahyvitykseen on oikeutettu, jos opinnot ovat alkaneen 2014 syksyllä tai sen jälkeen. Hyvitys edellyttää yli 2500€ opintolainan nostamista ja tutkinnon suorittamista korkeintaan 6 vuodessa. Hyvitys lasketaan 2500€ ylittävästä osasta, enintään 18000€ asti. Suurin mahdollinen hyvitys on siis (18000-2500)*40% = 6200€. Tämä tarjoaa hyvän puskurin sijoittamiselle.

Tausta
Sijoittaminen aloitettu 18-vuotiaana suorilla osakesijoituksilla, salkku kasvanut aloituksesta
keskimäärin 10,5% vuodessa. Tarkoituksena on pitää opintolainalla rahoitettu salkku ja velaton salkku erillään ja blogissa tulen avaamaan lähinnä opintolainasalkkua ja mahdollisia sijoituskohteita.

Opintolainasalkun sijoitusstrategia

  1. Suorat osakesijoitukset keskisuuriin ja pieniin yhtiöihin, joilla historiallinen osinkotuotto ylittää 3% viimeiseltä 5 vuodelta.
  2. Maantieteellinen hajautus, suomalaisten osakkeiden painon pitäminen alle 50%
  3. Sijoittaminen vähemmän esillä oleviin yhtiöihin, joista tarkoitus hakea pitkällä aikavälillä ylituottoa.
Sijoitussalkun koostumus 17.1.2015



Tällä hetkellä toteutumaton tulos -161,72€, mikä jää markkinoiden yleisestä kehityksestä aika pahasti jälkeen. Rapala on ohuella päivävaihdolla tullut alas, vaikka hyvän Q3 seurauksena nousi 10%. Nyt odotetaan vahvistuneen taalan sekä öljykriisin vaikutusta Rapalan Q4 tulokseen. 

Likvidit varat selittyvät osittain toteutuneella ostotarjouksella. Jätin ostotarjouksen 2000€ edestä IC Grouppia ja sain päivän viimeisellä kaupalla napattua 1600€ arvosta. Taas opittiin uutta, eli sijoittaessa ohuemmin vaihdettuihin yhtiöihin, kannattaa ostotarjous jättää fill or kill ehdolla, mikä tarkoittaa että ostotarjous toteutuu vain, jos haluttu määrä on mahdollista hankkia kerralla. Nyt tönkkö 400 euroa on mahdollisesti tarkoitus sijoittaa nordnetin tarjoamiin kuluttomiin superrahastoihin.


/ Nalle





2 kommenttia:

  1. Moi! Aloitan itse opinnot Aallossa tänä syksynä ja kiinnostaisikin kuulla elämisen kuluistasi, minkälaisilla kuukausibudjeteilla sijoittamista harrastavat opiskelijat elelevät. Opintolainan olen suunnitellut sijoittavani kokonaisuudessaan, mutta kiinnostaisi kuulla miten tuet muuten riittävät vai onko niistä vielä mahdollista jopa puristaa hiukan säästöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Itse en juurikaan pidä kirjaa kuluistani, lähinnä kiinteet kk-kulut otan ylös - jotka ylittää jo itselläni opintotuen määrän. Itse jouduin myymään velattomasta salkustani elisat pois rahoittaakseni vuokranmaksua kesällä.

      Opintolainan riittävyys riippuu täysin vuokratasosta ja elämäntyylistä. PK-Seudulla vaatii aikamoisen mestarin, jos tuista yrittää vielä puristaa pahan päivän varalle. Suurin osa turvautuu kuukausittain omiin säästöihinsä

      Poista