2/21/2015

Britannian vaaleista hyötyminen sijoittajana

Poliittiset riskit. Muutaman viimeisen vuoden aikana poliittiset riskit ovat olleet sijoittajien suurin riesa ja suurimmat laskut osakemarkkinoilla on nähty mm. Kreikan, Kyproksen ja Venäjän aiheuttamina. Parlamentti - tai presidentinvaalit eivät itsessään ole vielä saaneet aikaan suurta myllerrystä osakemarkkinoilla, päinvastoin vaalien on todettu olevan kursseja nostattava tekijä euroopassa (myös Suomi) muutaman vuosikymmenen otannalla.

Toukokuun alkuun sijoittuu Britannian parlamenttivaalit, jossa lopputuloskesta huolimatta ei ole sijoittan näkökulmasta omasta mielestäni paljoa voitettavaa.

Londond FTSE
  1.  Niukkana ennakkosuosikkina vaaleihin lähtee nykyisen pääministerin luotsaama konservatiivipuolue, joka on vaalit voittaessaan luvannut järjestää kansanäänestyksenvuonna 2017 maan EU-jäsenyydestä. 2017 tuntuu hyvin etäiseltä ja yhtenä mahdollisuutena näen kansanäänestyksen aikaistamisen johtuen kansalaisten ja populististen liikkeiden aiheuttamasta paineesta. Tilanteen kehittymistä olisi mukavampi seurata, jos ei tarvitsisi huolehtia valtionpäämiesten kädenväännön mahdollista vaikutusta osakekursseihin.
  2. Viime vaaleissa toiseksi jäänyt puolue, työväenpuolue (29%, konservatiivit 36%) on rakentanut vaaliohjelmaansa muun muuassa pankkien pilkkomista ja veronkorotuksia, asemoiden itseään selkeästi vasempaan laitaan. Kannatuksen kasvu ennakkokyselyissä saatikka yllätysvoitto vaaleissa aiheuttaisi Lontoon pörssisä pieniä viilauksia alaspäin. 
  3. Faragen johtama populistisen UKIP-puolueen nouseminen suurimpien puolueiden joukkoon söisi perinteisten puolueiden kannatusta ja vaikeuttaisi hallituksen muodostamista. Vaarana on suomenkaltainen laaja ja toimimaton hallitus, mikä yhdistettynä suureen talouteen näkyisi epävarmuutena sijoittajien keskuudessa ja kurssien reagoidessa kasvaneeseen riskiin.

 Itselleni on päässyt syntynyt pienimuotoinen visio (päähänpinttymä) parlamenttivaalien aiheuttamasta hermostuneisuudesta, joka pahimmassa tapauksessa johtaisi laajaan korjausliikkeeseen, joka välittyisi Euroopan suurimmasta pörssistä nopeasti globaaliksi karhumarkkinaksi.

Itse olen harkinnut näkemyksen ottamista karhumarkkinan puolesta, vaikka näkemyksen ottaminen ja ajoittaminen ei pitkässä juoksussa taida hirveän kannatavaa olla.

Mahdollisia toimenpiteitä olisi muutaman lapun myyminen ja voittojen realisointi, mikä jättäisi hyvin käteistä mahdollisen dipin tarjoamaan ostomarkkinaan. Myös näkemyksen ottaminen punnan heikkenemisen puolesta voisi olla varteenotettava vaihtoehto, vaikka nordnetissä tähän soveltuvia instrumenttejä ei ainakaan vielä ole tullut eteen.

 Vaaleihin on kolme kuukautta aikaa ja tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa millä laajuudella vaalien tuoma mahdollinen epävarmuus on jo hinnoiteltuna markkinoilla ja minkälaisia mahdollisuuksia epävarmuuden hyödyntämiseen oikeasti on tarjolla.
Mielipidemittausten tuloksia helmikuulta





Aloita sijoittaminen Nordnetissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti