2/11/2015

Internet of Things - Sijoittajan näkökulma






Mikä
Internet of Things termillä tarkoitetaan niin kuluttaja- kuin teollisuussektorin esineiden/laitteiden yhdistämistä verkkoon, mikä mahdollistaa laitteiden hallitsemisen etänä sekä suurten datamäärien keräämisen laitteiden käytöstä. Asioiden yhdistäminen Internetin välityksellä tulee tarjoamaan mm. tehokkuutta (ajankäyttö, ennakoitavuus), säästöä (energia, sähkö) ja turvallisuutta (autoteollisuus, eläkehuolto).

Miksi

Alentuneet kustannukset. Kehittynyt teknologia ja tehokkaamat tuotantomenetelmät ovat tuoneet erilaisten komponenttien kustannuksia huomattavasti alas (Sensorit, anturit, RFID), jolloin niiden hyödyntäminen eri teollisuudenaloilla ja kuluttajasektorissa on tullut kannattavaksi. Suuren tietomäärän prosessointi ja tiedonsiirron alentuneet kustannukset, älypuhelimien yleisyys ja aina saatavilla oleva verkkoyhteys.
Yritysmaailma näkee IoT :n mahdollisuutena kasvattaa liikevaihtoa, marginaaleja ja näin ollen tulosta. Asiakkaan koetaan olevan valmis maksamaan huomattavan preemion laitteesta, joka on mahdollista yhdistää verkkoon ja sen tuomiin ominaisuuksiin, älyyn. Älykkäät lukot, sensoreilla varustetu autot, älykäs valaistus ja älykäs vaatetus esiintyvät jatkuvasti tutkimustalojen maalaamissa lähitulevaisuuden kuvissa. Esimerkiksi älykkäällä valaistuksella pyritään tulevaisuudessa huomattaviin säästöihin sähkönkulutuksessa, valaisun osuus globaalista sähkönkulutuksesta on tällä hetkellä 19% (Philips).

Milloin

Asioiden Internet on käsitteenä ollut olemassa jo useamman vuosikymmenen, mutta jatkuva henkilökohtaisten älylaitteiden suosion kasvaminen ja yhteyksien hyvä saatavuus antavat mahdollisuuden käsitteen koko potentiaalin hyödyntämiselle. Nest Labsin älykäs termostaatti on yksi alkavan aikakauden tuotteista. Termostaatin valjastaminen sensoritekniikalla ja Internetyhteydellä mahdollistaa käyttäjän profiilin oppimisen, jolloin laite voi esimerkiksi automaattisesti säätää lämpötilaa alaspäin henkilön käydessä nukkumaan ja laitteeseen voidaan myös tarjota automaattiset päivitykset Internetyhteyden välityksellä. Käyttäjälle termostaatti tarjoaa energiaa säästävän vaihtoehdon, mistä hänen oletetaan olevan valmis maksamaan huomattava preemio. Nest Labs siirtyi Googlen omistukseen vuonna 2014 3,2 miljardin euron kauppasummalla. Verkkoon yhdistettävien laitteiden määrän ennustetaan viisinkertaistuvan viiden vuoden aikana, jolloin vuonna 2020 yhdistettyjä laitteita olisi globaalisti noin 25 mrd ( Ennusteissa huomattavia vaiheluita aina 18mrd-50mrd)
















Suurin osa lukemistani artikkeleista viitta kaupallisen tutkimusyhtiö Gartnerin julkaisemaan arvioon IoT-markkinoiden koosta. Yhtiö  (11/2014) on juuri äsken mainitun ennusteen takana. Viiden vuoden päähän heitetty ennustus näyttää mielestäni yltiöpositiiviselta ja tässä pitää muistaa, että Gartnerin omissa intresseissä on hypetyksen luominen, jolloin omia palveluita saadaan kaupaksi teollisille asiakkaile. 



Sijoittaja
Sijoittajan näkökulmasta tämä tarjoaa mielenkiintoisen tilanteen, jossa valtavirta sijoittajista haluaa päästä hyötymään asioiden Internetin kehityksestä, eikä halua olla tästä kehityksestä myöhässä. Tämä tietoturvahypetys on nostanut esimerkiksi suomalaisen SSH Communications Securityn markkina-arvon 120 miljoonaan euroon. Liikevaihtoa SSH sai vuonna 2014 kasaan 16 miljoonaa euroa, jolloin P/S = 7,5 ja 300 000 euron tuloksella P/E huitelee 400 paikkeilla. Tästä junasta ollaan siis jo rankasti myöhässä, sillä tulevaisuus on hinnoiteltu jo rankasti kursseihin.

Kuka korjaa potin?

VTT tutkii Asioiden Internetiä yhtenä kärkihankkeenaan 2013 alkaneessa projektissa, jolle oli vuonna 2013 allokoitu 13m euroa rahoitusta ja jonka parissa työskenteli 150 henkilä.
Yllä oleva VTT :n kaavio havainnolistaa hyvin, mitkä teollisuuden alat tulevat hyötymään suhteessa eniten IoT trendin mukaisesta kehityksestä.


Mielenkiintoisia sijoituskohteita

Tietoturva. Maksamisen siirtyminen älypuhelimen taakse, kodinkoneiden ja laitteiden yhdistäminen verkkoon, terveyslaitteiden (esim. tahdistin) ja lukkojen etäavaaminen tulevat kiihdyttämään tietoturvan kysyntää huomattavasti. Erityisesti tietoturvan hankkimisesta mobiililaitteisiin tulee valtavirtaa. Huomattavaa on myös, että myös suuri osa alan toimijoista ei tällä hetkellä ole listattuina pörssiin.
Sijoituskohteita: 
Symantec,
F-Secure
McAfee (Intelin omistama)
Palo Alto networks
Fortinet
 FireEye  

Puettava teknologia. Sensoreiden ja tunnistimien lisääminen arkipäivän vaatteisiin, millä tuotetaan kuluttajalle dataa omasta terveydentilasta ja kehon metriikasta. Tämänlaisesta teknologiasta tulevaisuudessa olisin itsekin valmis maksamaan huomattavan preemion. 
Sijoituskohteita
Nike, 
Ralph Lauren 
Garmin, 
Tom Tom 
(Laajentanut navigaattoreista myös kehon metriikkaa mittaaviin laitteisiin)
Google 

Analytiikka/Pilvi. Kaikki yhdistetyt laitteet tulevat tuottamaan valtavia määriä erilaista dataa. Tallennustilan ja analysoinnin kysyntä tälle datalle luonnollisesti tulee kasvamaan.
Sijoituskohteita: 
IBM (Brändää itseään aktiivisesti IoT :n edelläkävijänä
Google
Amazon
Rackspace
Cisco Systems
F5 Networks

Yhteenveto
Asioiden Internetin povataan aiheuttavan 2000-luvun suurimman mullistuksen ja kehitystä tunnutaan ajavan pääosin teollisuuden puolelta. Kuluttajakäyttäytymistä on vaikea ennustaa, mutta näkisin oman sukupolveni suhtauten suurella varauksella kodin liialliseen verkottamiseen. Tavoitteet, jotka on asetettu viiden vuoden päähän ovat omiaan luomaan yliarvostusta IoT-kehitykseen liittyvien yhtiöiden kanssa (vrt SSH ja Sierra Wireless). 
Yksityisyyden suoja tulee häilymään kaiken datan siirtyessä kodin ulkopuolisille palvelimille ja Internetriippuvuudesta saadaan uusi globaali kansansairaus. (Vieroitusklinikoista hyvä bisnesidea) Kehityksen pohjalle olisi mielekästä myös rakentaa oma sijoitusstrategia, sillä omalla sijoitushorisontillani lähitulevaisuuden ennusteisiin osuminen ei olisi niin relevanttia. Laitan erilliselle sivulle kaikki käyttämäni lähteet, jos satuit kiinnostumaan aiheesta!




4 kommenttia:

  1. Oletko yhtään seurannut KL:ssä paljon hypetettyä Elektrobittiä? Mielestäni sekin liittyy vahvasti tähän ja voi olla tulevaisuudessa merkittävä peluri. Sitäpaitsi Automotiven IoT:hen Gartnerkin odottaa suurinta kasvua. Olen monesti harkinnut blogikirjoituksenkin tekemistä E-bitistä. Ehkä vielä joskus :-) Big Data on toinen itseäni kiinnostava osa-alue, mutta vielä en ole löytänyt sitä oikeaa hevosta tältä alalta. Ei sillä, että vielä olisin hirveästi perehtynytkään.

    VastaaPoista
  2. Elektrobitti ei oo osunu vielä omaan tutkaani enkä oo tohon keskusteluunkaan vielä eksynyt. Pistäppä blogiisi analyysia tulemaan E-bitistä niin pääsen kärryille :) Big Datan ja IoT puolesta nappasin ite IBM :ää mututuntumalla ja nyt mietin, jos järjestelisin salkkua vähä ronskimmin tulevaa kehitystä vastaavaks!

    VastaaPoista
  3. Mitäs mieltä olet Applen osuudesta tässä? Luulen ettei Cook kumppaneineen jää nuolemaan näppejään. Massiivisella kassalla on varaa pistää R&D pyörimään. Ja sehän pyörii nyt jo, just lukasin tossa uutisen Applen kehittelemästä sähköautosta. Ostivat myös Kalifornian suurimman aurinkovoimalan tuottaakseen itse tarvitseman sähkön Silicon Valleyssä.

    IBM oli pitkään mullakin harkinnassa, mutta en luota nykyiseen toimitusjohtajaan. Aivan järkyttäviä päätöksiä ja keinotekoista EPS:n kaunistelua. Ostetaan omia osakkeita kalliilla eikä nyt kun niitä saisi ''halvalla''. 11. vuosineljännestä putkeen liikevaihdon laskua. Potentiaalia kuitenkin löytyy ja brändi on tunnettu. Ehkäpä isken kesällä palkkatuloilla osingon kimppuun =)

    t. toinen opiskelija

    VastaaPoista
  4. Moikka,
    Kaikki edellytykset Applella tosiaan on päätyä jopa suurimmaksi voittajaksi tässä kehityksessä. Googlella Applea huomattavasti parempi mainea tietoturvan saralla, mutta sitten että kiinnostaako tämä tulevaisuudessa massoja ja ohjaako kuluttajakäyttäytymistä, who knows. App Store on Applelle hyvä valttikortti laitteenvalmistajien harkitessä omien sovellusten alustaa -> sovelluskehittäjät motivoituneita puskemaan eri sovelluksia ulos -> kuluttajalle lisäarvoa.

    Itekään en pidä Romettyn ulosannista, mutta sen verran kunnianhimonen nainen, että ei ainakaan rupee varman päälle pelaamaan. Firma onnistunut brändäämään itsensä ainakin omissa silmissäni IoT edelläkävijäksi ja näillä arvostuksilla mukavan tuntunen lappu :)

    VastaaPoista