2/28/2015

Hyvä helmikuu opintolainasalkulle

Opintolaina- ja velattoman salkun kehitys helmikuussa

OMXHPI                   5,50-%
Opintolainasalkku     6,43-%
Velaton salkku           5,28-%

Opintolainasalkku

Rapalan osakekurssi nousi tasaisesti tulosjulkistuksen alla, mutta tulospettymys nollasi tämän nousun ja helmikuu oli Rapalan osalta B/E. 

Omistusta Rapalassa pitää uudelleenarvioida Q1 julkistuksen jälkeen kunhan nähdään miten uusi tehdas ja makrotalous on vaikuttanut myyntiin ja kannattavuuteen.

Rapalan liikevaihto laski viime vuonna 3% kun kilpailija Shimano kasvatti Kalastus-segmenttinsä liikevaihtoa 10%. Lukuja ei kannata suoraan verrata keskenään, sillä Rapala kärsi suhteellisesti enemmän Ukrainan kriisistä ja Shimano hyötyi huomattavasti Japanin kotimarkkinoiden suotuisista olosuhteista. Ehkäpä lääke Rapalan nousuun löytyisi johtajien vaihdoksesta, niin ei tarvitsisi jatkuvasti lukea varaston hallintaan liittyvistä ongelmista?

IC Group A/S nousi helmikuun aikana lähemmäs 20% osittain varovaisen positiivisen Q2 julkistuksen seurauksena. Yksinkertainen bisnes ja mahtavat brändit.
Tarkempaa (objektiivisempaa) analyysia  IC Groupista löytyy Nuorena Sijoittajaksi - Blogista

Opintolainasalkun kehitys ei anna täysin oikeeta kuvaa, sillä siirsin salkussa olleet 402,33€ velattomaan salkkuun, jotka käytin IBM ostamiseen. Jos tällä osalla ostettu osuus IBM osakkeista otettaisiin huomioon, kaunistuisi kehitys joillain kymmenyksillä. Rahat siirrän takaisin opintolainasalkkuun, kunhan osingot irtoavat keväällä. 

Suosittelen tutustumaan Googlen tarjoamaan Finance sivustoon, jossa tarjolla alusta Porftolion seurantaan, erilaisten makro trendien seurantamahdollisuus sekä Stock Screener, jolla mahdollista seuloa yrityksiä eri tunnuslukujen perusteella.

Näkymät

Velattomassa salkussa tarkoitus kasvattaa käteisen osuutta, myymällä Elisan osakkeet ennen osingon irtoamista. Tikkurilan myynti on myös harkinnassa, jolloin käteisen osuus salkusta kasvaisi neljännekseen. 

Tarkoitus on näillä liikkeillä yhdistää vanhojen tappioiden hyödyntäminen ja visio loppukevääseen osuvasta korjausliikkeestä. 

Olen myös tutkinut lyhyen position ottamista Punnan puolesta, koska uskon poliittisten tekijöiden vaikuttavan negatiivisesti valuuttaan. Tähän en tosin ole nordnetiltä onnistunut edelleenkään löytämään sopivaa tuotetta. 
Ideaali olisi mielestäni long USD short GBP tyyppinen sijoitustuote, ideoita?

/ Nalle

4 kommenttia:

  1. Hei ja kiitos blogini huomioinnista! :) Kannattaa heti korjata, että helmikuussa OMXHPI kehittyi muuten 5,5% eikä 6,38% (tuon saa kun laskee 2.2. päätöskursseilla), niin näyttää sijoitustesi tuotto vielä paremmalta. ;) Mutta hyvä kuukausi ja jatka samaan malliin! Harmi, etten vielä ainakaan hankkinut IC:tä, olisi voinut tulla vähän parempi menestys omaankin salkkuun :D Kannattaa muuten käyttää TWR-menetelmää tuoton kehittymisessä niin rahavirrat eivät vaikuta kehitys%:iin.

    VastaaPoista
  2. Moikka,
    Hyvä että huomasit, olin onnistunut laskemaan ton alunperin väärällä lähtöarvolla :P
    Pitää parantaa omaa seurantaa, kun menin siirtämän rahaa väliaikasesti pois opintolainasalkusta, niin ei nordnetin omat raportit oo enää vertailukelpoisia. TWR-menetelmä ja excel käyttöön, niin eiköhän toi korjaannu :)

    Ite tuli käytyä sattumalta katsastamassa Tiger of Swedenin concept store. Näin "omistajan silmiin" hyvin se näytti suomalaisia vetävän paikalle, epäinhimillisistä hinnoista huolimatta :) On toi kyllä hienoa, miten oikein hoidetulla brändäyksellä saadaan ihmiset maksamaan lähemmäs 30€ kahdesta parista sukkia :P

    Pari laskupäivää pörssissä ni IC on taas hyvissä ostohinnoissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On noi brändiliikkeet kyllä järkyttävän hintaisia! =D

      Poista
    2. Ohops, olit vastannut. Kannattaa tosiaan itse tehdä seuranta, saa laskettua tuotot kaikilla omilla tavoilla joita vain keksii. :-)

      Kirjoitan itsekin tätä vastausta n. 10e (20e/2paria) maksaneet Hilfigerin sukat jalassa joten pystyn asettamaan itseni hyvin tälläisen brändikuluttajan asemaan. Sukissa en kyllä aina niin brändistä välittäisi, mutta varsinkin paidat ja takit (sekä kellot!) ovat kyllä melko hyviä rahasampoja..

      Heh, kun vain olisikin rahaa ostaa jotain. Seuraava osto tosin taitaa olla CCBC, josta ehkä kirjoitan blogimerkinnänkin kunhan ehdin.

      Poista