9/03/2015

Osto: Securitas AB

Nordnetin 1€ päivän seurauksena tuli sijoitettua opintolainasalkussa olleet käteiset Tukholmassa listattuun Securitakseen. Securitaksen osakkeita osin 179 kappaletta @ 107.3 SEK. Yhteensä ostin siis noin 2050 eurolla tätä turvallisuusjättiä.

Kantava ajatus taustalla oli turvattomuuden tunteen lisääntyminen etenkin Euroopassa, minkä voisi kuvitella korreloivan turvallisuuspalveluiden kysynnän kanssa. Tällä hetkellä Eurooppa muodostaa puolet Securitaksen myynnistä.
Securitas size, sales and market overview

Omistuspohja

Yrityksen omistuspohja näyttää omiin silmiini hyvin sijoittajaystävälliseltä - 30% äänistä kuuluu ruotsalaiselle Douglasien mahtisuvulle ja 10% äänistä hänen hyvän ystävänsä sijoitusyhtiölle. Näiden kahden miljardöörin työhistoriat näyttävät erinomaisilta ja jotenkin pidän ajatuksesta, että kaksi kaverusta kontrolloivat yritystä. Molemmat miehet kuuluvat muuten myös Ruotsin rikkaimpiin ihmisiin.

Johtoryhmällä ja hallituksella on kohtuullisesti nimissään myös yhtiön osakkeita - tämä on itselleni ainakin tärkeä elementti firmaan sijoittaessa, vaikka osakepohjaiset kannustinjärjestelmät saattavat aiheuttaa lyhyellä aikavälillä pienoista manipulointia tulevaisuuden kustannuksella, uskon näiden olevan kuitenkin paras tapa saada avainhenkilöstön ja osakkeenomistajien intressit sovitettua yhteen.
Market Drivers for Securitas AB

Yhteenveto

Loppupeleissä on aika vaikea hahmottaa tilannetta, jossa turvallisuuspalveluiden kysyntä heikentyisi. Suurempana riskinä on siis markkinaosuuden menetys kilpailijoille ja kehityksestä jälkeen jääminen teknologisten ratkaisujen saralla.

Euroopan pakolaiskriisin ja poliittisten levottomuuksien aikakaudella sijoittaminen turvallisuuspalveluita tarjoavaan yritykseen vaikuttaa varmalta home runilta!


4 kommenttia:

  1. Securitas on ollut itselleni hyvä sijoitus, vaikka en nykyisellä hintatasolla ole ollut valmis lisäämään. Miinuksena on ollut useita vuosia samalla tasolla säilynyt osinko. Markkina-ajurit on varmasti yhtiön puolella, tosin turvallisuusalalle ei ole juurikaan alalle tulon esteitä. Tämä mahdollistaa Securitakselle myös kasvun yritysostoin, koska ala on sirpaleinen.

    VastaaPoista
  2. Toivotaan että tuottoa piisaa myös näillä hinnoilla! Joo ja ihan onnistuneen näkönen historia näyttää olleen yritysostojen parissa lafkalla! :)

    VastaaPoista
  3. Hei

    Oletko perehtynyt enemmän näihin turvallisuusalan yrityksiin? Itse ostin juuri pienen erän G4S:ää Lontoon pörssistä. Osake on ottanut paljon laskua yökerho ammuskelun jäljiltä ja sen jälkeen vielä Brexitistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro,

      En oo juurikaan Securitaksen oston jälkeen tutustunut alaan sen enempää, oli vähän sellanen osta ja unohda tyyppinen varma betsi. Pitääpä laittaa seurantalistalle ja kattoa miten G4Sn kurssi kehittyy!

      Poista